Päron

"Ett svenskt päron smakar ljuvligt och har en fin doft"

Det finns många päronsorter, de vanligaste i svensk odling är Carola, Clara Fries, Conference och Herzogin Elsa.

Alexander Lukas
Egenskapet: Liknar ett Anjou till utseendet och har vitt saftigt fruktkött med söt och aromatisk smak. Ofta är skalet täckt av små svarta prickar.

Carola
Egenskaper: Gröngul grundfärg med rosafärgade inslag. Brunröd färg på solsidan. Ganska stor med gulvitt fruktkött.
Svensk säsong: september-november.

Clara Fries
Egenskaper: Gulgrön till citrongul grundfärg med bruna punkter. Medelstor, rundad konisk form med vitt, saftigt och något mjukt fruktkött.
Svensk säsong: augusti–oktober.

Conference
Egenskaper: Ljus gröngul grundfärg med ljusare gröna partier.Päronet är långsmalt och ofta något böjt upptill, lite flaskformat. Fruktköttet är laxfärgat och finkornigt Smaken är söt och påminner något om melon.
Svensk säsong: september-november

Greve Moltke
är en gammal klassisk sort som är både goda och saftiga. Ett sent oktober Päron.
Fruktöttet är fint, saftigt, sött, välsmakande och aromatiskt, och är även en mycket bra kokfrukt. Gott att äta som det är, i salladen eller på ostbrickan. Moderträdet hittades år 1850 på Thurebyholms gods i Danmark. Vid en utställning 1860 i Köpenhamn prisbelönades sorten och uppkallades efter Thurebyholms ägare, greve Adam Moltke, som även hade varit Danmarks statsminister åren 1848-1852.
Svensk säsong: oktober

Gråpäron
Egenskaper:
Trots att päronet är hårt i sitt fruktkött och ofta förekommer omogna så är de ömtåliga, kanske är det en av anledningarna till varför du inte ser dem i fruktdisken i din livsmedelsaffär. Päronet är litet och har grynigt fruktkött och odlas idag nästan bara i hemträdgårdar.

Hertzogin Elsa
Egenskaper: Gröngul till ljusgul grundfärg, sorten får ofta en liten rodnad på sitt fruktskal. Fruktköttet är gulvitt, smälter i munnen och har en fin söt smak. Medelstor, långsträckt konisk form med gulvitt fruktkött. Herzogin Elsa är en klassisk och uppskattad sort som odlats länge i våra trädgårdar.
Svensk säsong: september-november

Plus för svenskodlat: