Mynta

"Oersättlig krydda i arabisk matlagning och ett friskt inslag i många desserter"

Historia och egenskaper

Mynta är ett samlingsnamn för hundratals underarter. Den vi oftast odlar i växthus heter grönmynta på svenska och spearmint på engelska.

Det finns otaliga sorter av mynta men dess släktnamn Mentha tros härstamma från den grekiska nymfen Mintha som enligt sägnen blev förvandlad till denna växt av den svartsjuka Persefone. Myntan härstammar från Asien och medelhavsområdet, och har historiskt använts både inom matlagning och som läkeväxt. I en del kulturer har myntan symboliserat gästfrihet, och att smycka sitt hem med mynta betydde att gästerna var varmt välkomna. Växthusodlad mynta är skir med fint taggade, avlånga blad med intensiv, grön färg. Mynta har en frisk, skarp mentoldoft och smak.

Användning

Mynta är väldigt gott ihop med syra som yoghurt, citron eller lime i svalkande såser och drinkar. Kryddan används mycket i både det engelska, indiska, nordafrikanska och libanesiska köket. Då gärna med lamm och kyckling.

Mynta är en klassiker till många desserter, gärna med choklad, frukt och allmänt där en friskhet behövs. Dessutom utvecklas myntans smak med socker.

Skötsel och förvaring

Myntan tycker inte om kyla utan trivs gärna ljust och varmt som i ett fönster. Vattna alltid mynta underifrån, på fatet eller i krukan den står på.