Körvel

"Körveln har en aromatisk smak som drar åt lakrits"

Historia och egenskaper

Körvel är släkt med dill, persilja och koriander men mer finstämd i smaken.

Körveln härstammar från östra delen av medelhavsområdet. Därifrån var det romarna som förde med sig örten till övriga länder i Europa. Till skillnad från de flesta andra medelhavsörter har inte körvel använts som medicinalväxt. Körveln påminner om koriander och späd bladpersilja och har en ljust, gulgrön färg.

Användning

Körvelns doft och smak är lite söt och påminner om lakrits.

Mycket av den körvel som växthusodlas i Sverige levereras till restauranger då örten är mycket uppskattad av kockar för sin eleganta smak. Örten är användbar och väldigt god till fisk, kyckling och grönsaksrätter. Den har en unik förmåga att lyfta fram rotfrukters sötma. Stjälkarna på växthusodlad körvel är väldigt

späda och goda att hacka ner i sallader och såser.

Skötsel och förvaring

Körveln är svårflirtad och den ört som har kortast hållbarhet av de färska krukodlade. Förvara den gärna i kylen