Jordärtskocka

"Visste du att jordärtskockan var mycket vanlig innan potatisen kom under 1700-talet?"

Historia och egenskaper
Jordärtskockan som tros härstamma från Nordamerika kom till Europa under 1500-talet och var vanlig innan den fick konkurrens av potatisen på 1700-talet. Smaken är nötig, fyllig och mild. Jordärtskockan är släkt med solrosen vilket man ser tydligt när den ståtliga plantan går i blom. Namnet jordärtskocka kommer från arabiskans ardi schauki som betyder jordtagg. Jordärtskockan är mer eller mindre knölig och formen varierar från rund till avlång.

Näring
Jordärtskockan är mineralrik och innehåller bland annat kalium, järn och fosfor. Den ger värdefulla kostfiber och även lite C-vitamin. Jordärtskockan innehåller kolhydraten inulin och därför bra för diabetiker men egentligen för alla eftersom man slipper stora blodsockersvängningar.

Användning
Jordärtskocksoppa är en klassiker och något som både kan ätas i liten skål som förrätt och till varmrätt. Lite lagom tjock konsistens gör den till en fyllig och smakrik upplevelse. Skockorna är också goda att steka i ugn gärna tillsammans med andra rotfrukter. De är också goda att skiva i en gratäng tillsammans med potatis. Färska små jordärtskockor är också delikata att skiva tunt i en sallad. Lägg skalade skockor snabbt i lite kallt vatten då de har lätt att mörkna.

Svensk säsong
Svensk jordärtskocka finns nästan hela året, med uppehåll under senvåren och tidiga sommaren.

Plus för svenskodlat
Svenskodlade rotsaker är mycket klimatsmart mat.

Förvaring
Kallt, nära 0 grader men inte under, och med hög luftfuktighet för att undvika uttorkning. Perforerad plastpåse eller plastfolie är bra emballage.