Basilika

"Var rädd om din basilika så den inte fryser"

Historia och egenskaper
Redan de gamla grekerna älskade färsk basilika. De kallade den också basilikon som betyder kunglig. Anledningen sägs vara att det växte upp basilika runt Jesu grav efter uppståndelsen. I Indien används basilikan i religiösa ritualer då den anses vara helig. Numera odlas ett flertal basilikavarianter i Sverige som thaibasilika, limemasilika och kanelbasilika. Den ”vanliga” basilikan, Basilica genovese, har stora, djupt gröna, välvda och blanka blad.

Användning
Klassisk basilika är friskt pepprig med en kryddig ton av nejlika. Basilikan är stommen i den italienska röran pesto. Där mortlas eller mixas den med olivolja, vitlök, parmesanost och pinjenötter. Fransmännen har sin pistou. Basilikan är även en av huvudingredienserna i salladen Caprese ihop med tomater och mozzarella. Använd gärna basilikan i grytor och såser. Hacka den grovt och rör ned den strax innan maten är klar, så behålls smakerna. Basilikans stjälkar är grova men fint krispiga med fin och god smak. Hacka dem gärna fint och använd i röror och kalla såser.

Skötsel och förvaring
Basilikan är känslig för kyla och mår bäst i rumstemperatur och på en ljus plats. Vid temperaturer under +12 grader får bladen köldskador och tappar smak. Så var rädd om din basilika när du bär hem den från butiken.