Skördeklara jordgubbar!

Svenska jordgubbar redan till nationaldagen

Högsommarvärmen har satt fart på utvecklingen i de svenska jordgubbsodlingarna. Redan till nationaldagen den 6 juni kommer det att finnas gott om svenska bär.

Med den kalla våren såg det länge ut att bli en sen jordgubbssäsong. Men de senaste veckornas sommarväder har helt ändrat på förutsättningarna.

Skörden av jordgubbar i odlingstunnlar och växthus har pågått i några veckor, och nu mognar bären också i snabb takt på friland.

– Ja, nu går det fort. Väldigt snart kommer vi att ha gott om svenska jordgubbar från landets frilandsodlingar. ­­Med det torra och soliga vädret är dessutom bärens kvalitet på topp, både smak- och utseendemässigt, säger Eva Axelsson, ordförande i LRF Trädgård/Bär.

Värmen driver på även de medeltidiga och sena sorterna som nu har börjat blomma i södra Sverige.

– Det ser ut att bli en intensiv jordgubbssäsong med mycket bär av många olika sorter parallellt. Så det gäller att passa på att njuta medan det verkligen finns gott om bär.

Hur blir det då med svenska jordgubbar till midsommar?

– Då kommer det att vara högsäsong. Vi kommer att kunna erbjuda alla glada midsommarfirare massor av svenska jordgubbar av olika sorter i hela landet, säger Eva Axelsson.

Har du också längtat efter den särskilda smaken som finns hos de svenska jordgubbarna? Sorten är den faktor som betyder mest för smaken, men precis som för vin har också jordmån, väder och vind betydelse. Sol och värme ger sötare, godare bär än regn och rusk, och ju längre norrut jordgubben vuxit desto finare arom och större sötma.

– Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Det ger våra svenska jordgubbar smakmässigt försprång gentemot importbär av samma sort, och godast av alla är de som odlats långt norrut i landet, säger Eva Axelsson från LRF Trädgårds bärsektion.