Plånboksvänligt i januari

Nu tar vi nya tag, håller igen lite på inköpen och kanske låter magen får jobba med lite nyttiga och goda rotsaker. Januari är troligen den mest spännande månaden matmässigt eftersom vi ska trolla med knäna, äta hälsosamt, ge oss själva och barnen nya goda vanor, packa mer matlådor och anpassa måltiderna så att vi hinner med träning också. Kanske behöver vi vara mer förberedda för att lätt kunna fixa ett enklare mål mat? Både linser och rödbetor kan finnas kokta i kylen för att lätt kombineras med t ex en kall pepparrotssås som passar fint till de lite söda betorna. Här kan valfria betor användas som su hittar i grönsaksdisken. Och självklart kan du ta färdigkokta linser från tetra om du inte hunnit koka själv. Den här lilla skålen med linser och rödbetor som bas kan hållas ganska enkel men också fyllas på med mer gröna örter och förstås olika gröna blad och varför inte groddar och skott som gör måltiden än mer sprudlande.

Linsbowl med betor och pepparrotscrème

Skölj och koka 10–12 betor gul-, polka- eller rödbetor, mjuka 30–50 minuter.

Skölj 3 dl gröna eller svarta linser. Skala och hacka 2 gula lökar och 1 vitlöksklyfta.

Fräs i 1 msk olja några minuter, tillsätt linser, 1 tsk salt och vatten och koka linserna mjuka.

Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt med 1–2 msk finriven pepparrot och 1/2 tsk salt, ställ i kylen så länge.

Skala och klyfta betorna. Smaksätt linsröran med tamarisås eller ljus soja och svartpeppar.

Lägg lite linsröra i en skål, lägg betorna ovanpå och toppa med ett par skedar pepparrotscréme. Repa färsk timjan att strö över.

http://sasongensbasta.se/vegetables/rodbeta/ ‎