Klassisk morotssås

Lenas spagettisås är en riktigt bra pastasås som räcker till många portioner.

Anna Bergenström har bidragit med många goda maträtter genom åren. En av hennes klassiker som är så lyckad att den lagas av generationer är den här goda pastasåsen. En vegetarisk rätt med fyllig smak som mättar bra, är prisvärd, klimatsmart och helt rätt i vintersäsongen. Svenskodlade morötter och gul lök med mycket smak och sötma finns lagrade från höstens skördar.

Lenas spagettisås
Den här satsen räcker till 8–10 portioner. Får du över även efter matlådan så frys eller lägg resten av såsen i en lasagne.
3 stora hackade lökar
1-2 msk olivolja el smör
8-10 rejäla tomater eller 2 burkar à 400 gr krossade tomater
1 kg skalade grovrivna morötter
½-1 tomatburk vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 burk creme fraiche
hackad persilja
1. Fräs löken i olja eller smör i en stor gryta.
2. Lägg i hackade tomater, grovt rivna morötter, buljongtärningar, tomatpuré och oregano.
Späd med vatten, lite extra om du använder färska tomater. Koka allt under lock i ca 30 min.
3. Rör ner creme fraiche, koka upp och smaka av med salt eller örtsalt.
Servera såsen med mycket hackad persilja till.

Foto Maja Brand