Grilla gurka

När Malin Landqvist skulle skriva boken Grilla grönt bestämde hon sig för att testa allt.
– Rädisor blev inte gott. Men grillad gurka är verkligen jättegott! Kombinationen av grillsmak på ytan och fräschören inuti är lyckad tillsammans med andra lite oväntade smaker, säger hon.

Grillad gurka med krondill, silkestofu och sesamolja
4 portioner
30 min, grilltid 4 min
4 mindre slanggurkor
1 tsk salt
1 förpackning silkestofu (350 g)
en näve valfria salladsblad
saften av 1 lime
2 msk sesamolja
1 dl saltrostade pumpakärnor
2 kronor krondill
svartpeppar
Tänd grillen. Halvera gurkorna, strö över saltet och låt dem stå 10 minuter. Skär tofun i bitar. Klappa gurkan med en ren kökshandduk. Grilla gurkan på direkt värme cirka 2 minuter på varje sida. Lägg upp på ett fat med tofu och salladsblad. Pressa över limesaften. Ringla över oljan. Toppa med pumpakärnor och plockad krondill. Dra några tag med svartpepparkvarnen. Servera genast.

Mer gröna grilltips ur boken
Nu när grön mat äntligen har blivit ett självklart inslag i våra kök är det givet att vi ska grilla grönt också. Rotsaker är tåliga. De kan läggas i glöden utan att skadas, och inuti blir smakerna koncentrerade. Späda grönsaker behöver varsammare hantering, men de är fortfarande väldigt snälla mot oss grillare, vare sig vi är erfarna eller noviser. Variationsmöjligheterna är oändliga! Det går att grilla primörer att i all enkelhet äta med en klick smör, lika väl som att baka potatis eller andra matiga knölar. Se grillen som din grönsaksspis. Mixade grönsaksröror och soppor baserade på grillade grönsaker, pajer, gratänger och kakor – allt går att tillaga i klotgrillen om man har kastruller och pannor som tål lite tuffare tag. För er som är nya i de grillade grönsakernas värld finns mycket att upptäcka. Skär upp en glödbakad rotselleri och det kommer att sprida sig en alldeles underbar doft. Vissa grönsaker fungerar bra med lite kraftigare smak av både rök och kol, medan andra blir godare om de får grillas mer försiktigt, så att smaken blir mildare. En fördel med att tillaga just grönsaker på grillen är att det blir så lätt att lyckas. Ta morot som exempel. Blir den lite hårdare än det var tänkt så gör det inget – de flesta gillar morötter med tuggmotstånd. Skulle den istället bli mjuk går även det bra eftersom sötman och röksmaken då blir framträdande på ett annat sätt än om moroten skulle ha kokats. Tyngre, mättande rotfrukter är bra att ha som bas i måltiderna. Glödbakad bakpotatis, hela rödbetor och sötpotatis kan byggas på med annat grönt eller med spännande proteiner som oumph eller långmarinerad tofu. Och matiga gratänger och söta pajer är helt suveränt enkla att tillaga på indirekt värme under lock. Till dem kan man med fördel servera någon av alla de smakrika röror och såser som också finns med i boken. Avsluta måltiden med grillad frukt och en kokoskaka, även den bakad på grillen. Allt detta– och lite till – har vi samlat här för er som vill grilla grönt.

Foto Per Ranung