Fira ljuset i midsommartid

Årets ljusaste fest firar vi med jordgubbar och färskpotatis förstås. Men även spröda sallater, färska örter och goda sillar. Fotograferat av Maja Brand och lagat av Annika Tidehorn.

Duka upp till årets ljusaste fest och fira att dagen aldrig är så lång och natten så kort som i midsommartid. På bordet finns sill, färskpotatis och jordgubbar enligt vår svenska tradition. Vi har adderat krispiga grönsaker och smakrika örter både för smak och för att göra bordet fint och inbjudande. Inspireras av vårt midsommarbord och plocka ut vad du blir sugen på. Här finns en italiensk klassiker som tomatsallad med mozzarella och basilika och den syriska salladen med mynta, Fattoush, som vi serverar med fyllda frasiga pitabrödssnibbar. Potatisen får extra smak av att snabbt slungas i smör och olja med färsk lök och dill. Tårtan som är en Pavlova i grunden får sällskap av säsongens jordgubbar förstås men även av mörk choklad och hasselnötter.

 

Midsommarmat 2018.

Syrisk sallad med mynta

I kruka romansallat

1 isbergssallat

1 kruka mynta

1 knippe persilja

1 stor gurka

1 citron

4 msk olivolja

4 pitabröd

1 paket fetaost

2 msk olivolja

färsk oregano

1. Skölj sallader och örter väl i kallt vatten. Får de ligga en stund i kallt vatten blir de extra krispiga. Låt rinna av väl.

2. Bryt salladen i bitar, strimla mynta och persilja och skär gurkan i bitar. Pressa över citron, ringla över olja och strö på flingsalt.

3. Skär pitabröden i trekanter. Mosa fetaosten med olivolja, blanda med hackad oregano och fyll pitabröden med osten.

4. Stek dem i olivolja och lägg dem på salladen.

Midsommarmat 2018.

Tomat- och mozzarellasallad

6 tomater

250 g buffelmozzarella

1 kruka basilika

3 msk olivolja

svartpeppar

flingsalt

1. Skiva tomaterna och mozzarellan. Varva dem med basilikablad i en vid skål eller på ett fat.

2. Ringla på olivolja och salta lätt.

Morötter och rädisor med limedipp

I knippe färska morötter

2 knippor rädisor

1 ask färskost av typ philadelphia

rivet skal och juice av 1 lime

lite salt och peppar

  1. Skölj grönsakerna och skär morötterna i stavar. Lägg upp dem på ett fat med rädisor. Rör ihop färskosten med lime, salt och peppar och lägg upp i liten skål bredvid grönsakerna.

Midsommarmat 2018.

Dillslungad färskpotatis

2 kilo färskpotatis

salt

2 färska gula lökar

3 msk smör

1 knippe dill

  1. Skrubba potatisen i vatten, skölj av och koka den i vatten med rikligt med salt i. Täck inte helt med vatten, de översta potatisarna blir klara ändå. Känn med sticka och häll av vattnet när potatisen nästa är mjuk. Låt den ånga av.
  2. Skär löken i smala klyftor och stek den långsamt i smöret. Hacka dillen och rör ner.
  3. Blanda den nykokta med potatisen med löksmöret, strö över flingsalt och servera.

Midsommarmat 2018.

Matjesillfat

2 brk matjessill

2 dl gräddfil

3 kokta ägg

1 knippe gräslök

1 knippe rädisor

Koka äggen 7-8 min så de inte rinner. Spola i kallt vatten och hacka dem. Häll bort spadet och lägg upp sillen på ett fat. Ringla över gräddfilen. Skölj gräslök och rädisor och hacka dem. Varva ägghack, gräslök och rädisor på sillen och gräddfilen. Servera med dillslungad färskpotatis eller nykokt färskpotatis.

Sill med honungslök

1 burk inlagd sill, 500 g

2 röda lökar

2 msk vinäger

2 msk honung

2 msk vatten

1 krm salt

1 krm peppar

Skala och strimla lökarna. Rör ihop vinäger, honung och vatten. Smaka av med lite salt och peppar. Löken kan serveras direkt men blir godast om den får stå några timmar. Lägg upp sillen eller låt den vara i sin burk. Toppa med löken, garnera med dill och servera med potatis, knäckebröd och Västerbottensost.

Lax med senapssås och salladslök

200 g rökt lax

1 knippe  salladslök

2 tsk fransk senap

2 tsk honung

1 dl raps- eller olivolja

2 krm salt

1-2 krm svartpeppar

Lägg upp små rullar av rökt lax på ett fat. Skölj och strimla salladslöken och strö den över laxen. Rör ihop, senap och honung med oljan, lite i taget. Smaka av med salt och peppar och ringla såsen över laxen.

 

Midsommarmat 2018.

Chokladmarängtårta med jordgubbar

10–12 bitar

5 äggvitor

3 1/2 dl florsocker

2 tsk maizena majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

2 tsk ljus vinäger

50 gram mörk choklad

1 msk kakao + 1 tsk att pudra över

Garnering 1–2 liter jordgubbar

1 dl rostade hasselnötter

  1. Sätt ugnen på 150°. Rita en 24 cm cirkel på ett bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt florsockret lite i taget och vispa smeten tjock och blank.

3. Rör ihop, maizena, vaniljsocker och vinäger och vispa ner i smeten.

  1. Grovhacka chokladen och blanda ner den i marängsmeten lite slarvigt tillsammans med 1 msk siktad kakao.
  2. Grädda marängen 1 timme i ugnen, stäng av ugnen och låt kakan stå en timme till med luckan stängd. Låt sedan svalna.
    6.Toppa marängen med vsipad grädde, jordgubbar och ev hasselnötter.

 

Flädersaft med is och blommor

Till en 1 liter

koncentrerad flädersaft

7 dl kallt vatten

½ citron

citronmeliss eller ätliga blommor

3 dl kolsyrat vatten

isbitar

1. Späd saften med vatten i en kanna.
2. Skiva citronen, nyp av citronmelissblad, ätliga blommor eller  skiva jordgubbar och lägg i kannan.
3. Lägg i isbitar och toppa med bubbelvatten.