Marockansk morotssallad

Vilka råvaror är  garanterat svenska i grönsaksdisken just nu? Jo morötter!  Här bjuder Nidal Kersh på en fantastisk morotssallad ur sin bok om Jerusalems kök, Shakshuka.

Harissa är Mellanösterns starka kryddblandning. Har du inte harissa kan du förenkla och tillsätta lite chiliflakes.

1 kilo morötter

3 vitlöksklyftor

1 knippe koriander

1 msk färskpressad citronsaft

2 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1 msk harissa

2 msk olja

1. Sätt ugnen på 220°. Tvätta morötterna.

2. Skala och finhacka vitlök och koriander och lägg i en bunke.

3. Tillsätt citron, spiskummin, salt och harissa.

4. Lägg de oskalade morötterna på en plåt, ringla över oljan och rosta i ugnen cirka 15 minuter. Morötterna ska få färg och brännas lite i skalet. Ta ut och låt svalna.

5. Skär morötterna i slantar och lägg i bunken med kryddsåsen. Blanda runt ordentligt med händerna, se till att jobba in kryddsåsen i morötterna.

Ingredienser

  • 1 kilo morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippe koriander
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 msk harissa
  • 2 msk olivolja
  • Gör så här

  • 1. Sätt ugnen på 220°. Tvätta morötterna.
  • 2. Skala och finhacka vitlök och koriander och lägg i en bunke.
  • 3. Tillsätt citron, spiskummin, salt och harissa.
  • 4. Lägg de oskalade morötterna på en plåt, ringla över oljan och rosta i ugnen cirka 15 minuter. Morötterna ska få färg och brännas lite i skalet. Ta ut och låt svalna.
  • 5. Skär morötterna i slantar och lägg i bunken med kryddsåsen. Blanda runt ordentligt med händerna, se till att jobba in kryddsåsen i morötterna.