Tomat

Tack vare företag som investerat i belysning för vinterodling finns det numera svenska tomater nästan året om. De flesta företag skördar dock från april till början av november. Sedan river de ut plantorna, gör rent i växthusen och planterar på nytt i januari – för att kunna börja skörda igen i april.
Plus för svenskodlat:
Att tomaten får mogna på plantan ger bättre smak.
Att tomaten får mogna på plantan ger också högre näringsinnehåll, bland annat högre halt av antioxidanten lykopen.I svensk odling finns flera tomatsorter med särskilt hög lykopenhalt.
De flesta svenska tomatodlare använder enbart biologiskt växtskydd, alltså inga kemiska växtskyddsmedel alls.Tack vare företag som investerat i belysning för vinterodling finns det numera svenska tomatSortiment: I svensk odling finns cirka 100 sorter i olika storlekar, färger, former och smaker. Sorterna delas in i runda tomater och ovalt formade plommontomater, samt i undergrupper beroende på storlek: Vanlig rund tomat, cocktailtomat, körsbärstomat, vanlig plommontomat, midiplommontomat och miniplommontomat. Cirka 60% av de svenska tomaterna är vanliga röda och runda!

Svensk säsong:
Förvaring: I +11 till +20°C beroende på vad man vill uppnå. Är det svalt mognar tomaterna långsammare, rumstempererade smakar de bäst. Vid lägre temperatur än +11°C förlorar tomater i smak och konsistens