Groddar & skott

I Asien har man groddat baljväxter i många tusen år men först på 1500- och 1600-talen spred sig kunskapen till Europa. På senare år har det dykt upp många spännande groddsorter vilket har gett groddarna ett rejält lyft från 1970-talets begränsade utbud. Förutom de vanliga böngroddar, alfalfagroddar och rödbetsskotten finns rödbetsgroddar, linsgroddar, rädisgroddar, rödkålsgroddar, sparrisgroddar och vitlöksgroddar m fl.

Användning
: De flesta groddar behöver inte tillagas då de är späda. De passar bra på smörgås i wraps och sallader. Men särskilt de lite grövre groddarna passar i wok och vårrullar t ex.

Förvaring
: Många groddar säljs förpackade och med bäst-föredatum på men en rekommendation är att groddarna förvaras i kylen och inte mer än fyra dagar. Använd alltid en ren gaffel för att ta groddar ur förpackningen för att undvika att det kommer smuts från händerna.